David

David Lega

David Lega

David Lega är gruppledare och kommunalråd i Göteborg för Kristdemokraterna sedan 2011. David är född i Göteborg 1973 och har en bakgrund inom civilsamhället och näringslivet. Bland många olika uppdrag märks ledamot i Riksidrottsstyrelsen, ordförande i Göteborgs Handikappidrottsförbund, ledamot i Vetenskapsrådets etiska råd och ambassadör för Svenskt Näringsliv. Bakom sig har David också en framgångsrik karriär som elitsimmare. Förutom uppdraget som kommunalråd är David andre vice ordförande i Idrotts- och föreningsnämnden

Varför har du val att engagera dig politiskt?
Jag har haft mycket tur i mitt liv, jag har fått både stöd och krav hemifrån, men också från lärare, sjukgymnaster och tränare. Innan jag blev heltidspolitiker hade jag förmånen att representera Sverige i flera Paralympics, jag hade möjlighet att driva egna företag och tala om personlig utveckling för närmare en halv miljon människor. Jag vill förändra och förbättra samhället på systemnivå för att skapa förutsättningar för alla att nå sin fulla potential.

Varför är du kristdemokrat?
Jag har alltid arbetat för att fler ska få möjligheter att utvecklas i sina egna liv. Det var när jag insåg att det som jag har pratat om i alla år, det är ju kristdemokratisk politik fast med andra ord, som jag blev medlem i Kristdemokraterna. En av de vanligaste frågorna jag har fått under hela min tid som politiker är ”Varför valde du Kristdemokraterna, jag visste inte att du är kristen?”. Många verkar dessvärre tro att man måste vara religiös för att vara med i Kristdemokraterna, och ska jag vara helt ärligt, så hade nog jag också den förutfattade meningen förr. Först efter att jag läst på vad Kristdemokraterna faktiskt tycker och vill arbeta för, i stället för att bara läsa vad andra skriver att vi tycker, insåg jag att det jag har föreläste om under tio års tid är precis detsamma som Kristdemokraternas värdegrund bygger på.

Utan att ha en kristen bakgrund, så fann jag att mina värderingar helt överensstämmer med Kristdemokraternas. Jag har ofta använt ord som eget ansvar, personlig utveckling, krav och beröm. Kristdemokratin använder ord som värderingar, subsidiaritetsprincipen, personalism och ofullkomlighetstanken.

Ingen människa kan bli världsmästare ensam. I den kristdemokratiska ofullkomlighetstanken – att ingen människa eller organisation är perfekt – ligger en enorm potential. Vi kan förvalta och utveckla våra resurser, men i vissa lägen behöver vi alla hjälp för att kunna nå längre.

Vilka frågor arbetar du med politiskt?
Jag är kommunalråd i opposition och arbetar egentligen med alla frågor. Allting hänger ihop och är viktigt för att samhället ska fungera, men det finns ju en del saker som jag brinner extra mycket för. Förutom kommunalrådsuppdraget är jag också andre vice ordförande i Idrotts- och föreningsnämnden i Göteborg. Nämnden ansvarar för några av de frågor som ligger mig allra närmast om hjärtat, nämligen föreningslivet, det civila samhället. Jag vill ha ett rikt föreningsliv som är tillgängligt för alla och där det finns något för alla.

Jag arbetar också mycket med frågor som rör barn och unga, det är allt ifrån kvaliteten i förskolan och skolan till möjligheterna att hitta jobb och bostad. Jag är väldigt oroad över att företagsklimatet i Göteborg har försämrats kraftigt under fem års tid. När företagarna själva rankar Göteborg finns vi inte ens i den övre halvan av Sveriges kommuner. Det är i småföretag som de allra flesta jobb skapas, som gör att arbetslösheten kan minska, och det är härifrån skatteintäkterna som välfärden behöver kommer. Göteborg måste arbeta för att förbättra företagsklimatet.

Jag är också väldigt oroad över kvaliteten i äldreomsorgen. Även på detta område rankas Göteborg mycket dåligt, hemtjänsten rankas på plats 281 av Sveriges 290 kommuner i Socialstyrelsens öppna jämförelser. Det är under all kritik. Jag arbetar för en äldreomsorg med värdighet och valfrihet, där äldre kan känna trygghet och där det inte spelar någon roll var i Göteborg man bor.

Du kan också följa Davids Legas arbete i kommunstyrelsen här, och på bloggen, på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Efter ceremonin fr inflaggningen av fartyg till Sverige tillsammans medhellip
  Efter ceremonin för inflaggningen av fartyg till Sverige tillsammans med  @hampushagman  fick jag ett samtal med infrastrukturministern. Jag lyfte bl.a. behovet av regeringens hjälp med att lösa hamnkonflikten, muddringen av infarten till Göteborgs hamn, behovet av Landvetter flygplats som nav och tågförbindelsen Borås. Mycket att göra för att Göteborg ska få bästa möjliga förutsättningar att utvecklas 🙂
 • ALLA BARN HAR RTT TILL EN TRYGG FRSKOLA 1 Allahellip
  ALLA BARN HAR RÄTT TILL EN TRYGG FÖRSKOLA 1. Alla barn har rätt till en trygg tillvaro. Det ska finnas bättre strukturer mellan förskolan, socialtjänsten och barn- och ungdomspsykiatrin för att kunna stödja barn i utsatta situationer. 2. Utbilda Göteborgs förtroendevalda i vad Barnkonventionen innehåller och hur den ska användas. 3. Bygg fler förskolor i Göteborg och ge familjerna ytterligare möjlighet att välja den förskola som passar dem bäst. 4. Inför ett lokalt språklyft för nyanlända barn och deras familjer. Med en bra språklig grund blir det lättare att klara av skolan.
 • Idag firar vi att tre rederier flaggar in dvs atthellip
  ‪Idag firar vi att tre rederier flaggar in, dvs att de återigen flaggar med svensk flagg. Väldigt kul och bra för Göteborg, Sverige och jobben. Jag hoppas att fler följer efter och arbetar för att förbättra förutsättningarna för detta.‬
 • Efter spnnande och svra diskussioner r vi nu verens omhellip
  Efter spännande och svåra diskussioner är vi nu överens om vem ska få  #bragdguldet  🙂 Avslöjas kl 13!
 • MINA FYRA FAVORITER TILL BRAGDGULDET Imorgon delas Svenska Dagbladets bragdguldhellip
  MINA FYRA FAVORITER TILL BRAGDGULDET Imorgon delas Svenska Dagbladets bragdguld ut och sedan 2006 sitter jag i juryn. Här är mina fyra favoriter i år! Sarah Sjöström, simning: Efter flera världsrekord är Sarah definitivt en av mina favoriter. I år tog hon VM-guld på 50 och 100 fjäril och 50 frisim – och inte minst blev hon utsedd till bästa kvinnliga idrottare i Europa! Stefan Olsson, tennis: Med stor dramatik tog han hem titeln i Wimbledon! En stjärna och förebild! Tove Alexandersson,orientering och skidorientering: Tove tog sex VM-guld under året, tre i orientering och tre i skidorientering. Dubbelt så bra…