«

»

80 år sedan Kristallnatten

Natten mellan 9-10 november år 1938 misshandlades och mördades flera hundra judar. Vi vet idag att detta skulle bli inledningen på en ny tid i Europas historia. Andra världskriget och förintelsen av judar skakade Europa och splittrade familjer. 80 år har gått sedan kristallnatten,  men tyvärr har antisemitismen inte kunnat hävas. En liten gnista kan tända en eld. Därför kan vi aldrig glömma förintelsens grymhet eller tumma på människans okränkbara värde.

Under andra världskriget var principen om allas likhet inför lagen helt satt ur spel. Vissa människor klassades som lägre stående och riskerade att smitta övriga befolkningen enbart genom sin existens. Detta tänkande bidrar till vi och dem, och gör människor likgiltiga inför andras lidande och situation. Empatin i samhället raseras. Det var därför Kristallnatten kunde ske. Det var därför som tusentals och åter tusentals människor kunde låsas in i ghetton.

EU:s föregångare skapades i början av 50-talet för att länder som förut hade krigat mot varandra skulle kunna bevara freden, stärka demokratin och bygga välstånd tillsammans. Dessa grundläggande värden är viktiga också i vår tid. De tre kristdemokratiska statsmännen, Robert Schuman, Alcide de Gasperi och Konrad Adenauer mötte nazism och fascism, men med goda värderingar från den judisk- kristna etiken stod de rakryggat emot dessa ismers förnedring av demokrati och människovärde. Insikten om att makt aldrig kan gå före rätt och att respekten för alla människors okränkbara värde grundade Europasamarbetet. De var tre kristdemokrater som stod upp då. Vi är många som står upp nu.

Det Europeiska samarbetet var och är vårt främsta fredsprojekt. Ett Europa utan EU samarbetet skulle innebära att vi åter öppnar dörrar för nationalism och protektionism.

Idag hedras förintelsens offer runt om i världen och i Göteborg arrangeras ett fackeltåg till minne av Kristallnatten. Det är viktigt att vi minns så att vi inte glömmer.

 

%d bloggare gillar detta: