«

»

David Lega delar ut hederspris vid Paralympiska vinterspelen

 Pressmeddelande
Den 9–18 mars går de Paralympiska vinterspelen 2018 i Pyeongchang av stapeln. Till avslutningsceremonin har David Lega, före detta paralympics-simmare och idag oppositionsråd (KD) i Göteborg, blivit inbjuden av den paralympiska organisationen för att dela ut hederspriset till årets vinnare av Whang Youn Dai Achievement Award, ett pris som delas ut för Årets Paralympiska prestation på alla Paralympiska Spel sedan 1988.

Lega kommer även att dela ut ett pris till grundaren av priset, Dr. Whang, under avslutningsceremonin.
– Det är en jättestor ära att vara på plats i Pyeongchang och dela ut priserna. Jag var 22 år när jag själv vann medaljen vid Paralympics i Atlanta 1996 och nu är jag 44 år. Det är stort och hedrande och det känns som att cirkeln nu är sluten, säger David Lega.

– Vi är glada och hedrade att David Lega kan komma och delta vid detta historiska event. Under de senaste 30 åren har Dr. Whang delat ut hederspriser på Paralympics och vi anser att David är den som är bäst lämpad att ge ett hederspris till Dr. Whang, säger Justin Jeon, generalsekreterare för The Whang Youn Dai Achievement Award Committee.

Under de paralympiska vinterspelen kommer David Lega även att skriva dagliga krönikor i Svenska Dagbladet. Både om svenska framgångar och motgångar.

– Paralympics har funnits sedan 1940-talet och det har verkligen växt med tiden. Det är ett betydligt större arrangemang nu än när jag var aktiv i slutet av 90-talet. Det märks inte minst på att medias bevakning har blivit mycket större. Det ska bli jättekul och spännande att skriva för SvD, säger David Lega.

Fram till och med Paralympics i Sydney 2000 vann David Lega totalt tre VM-guld, fyra EM-guld och slog 14 världsrekord innan han beslutade sig för att avsluta sin simkarriär. Sedan 2010 är David Lega oppositionsråd för KD i Göteborg.

För mer information:
David Lega
tel. 073-512 34 56

%d bloggare gillar detta: